Skip to main content

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Θεόδωρος Στάμος - Καθηγητής Πανεπιστημίου Columbia

Ο Στέφος είναι ένας πραγματικά προικισμένος καλλιτέχνης .Διαθέτει μια ασυνήθιστη αίσθηση ,του να μετατρέπει αυτά τα οικιακά σκεύη σε αντικείμενα ποιητικού μυστηρίου χωρίς να χάνουν καθόλου την αίσθηση της ποιότητας της πλαστικότητάς τους. Οι πίνακές του διαθέτουν επίσης ένα παράξενο , όμορφο φωτισμό που αντανακλά τη Ρουμελιώτικη γη κι έπειτα αυτός σε οδηγεί στην καρδιά αυτών των ίδιων των Ρουμελιώτικων έργων ζωγραφικής. Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτός ο καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος αλλά έχει εργαστεί σκληρά, με συνέπεια και πολλή αγάπη για την τέχνη. Ο Χαράλαμπος Στέφος είναι ένας σεμνός και συνάμα φτασμένος καλλιτέχνης.

Α.Ζ. Πουλιάνος - Ζωγράφος

Ο Χαράλαμπος Στέφος πρωτότυπος στο χρώμα, στην ερμηνεία του Ρουμελιώτικου τοπίου που μας παρουσιάζει το πνεύμα της Ρούμελης, την εναλλαγή του φωτός με περίφημα καθαρά χρώματα που αποδίδουν όχι μόνο τις τοπικές αποχρώσεις μα και με πνεύμα ελληνικού πρωτογονισμού που δίνουν φρεσκάδα, πρωτοτυπία και γοητεία στις συνθέσεις του. Ο Χ. Στέφος σαν δημιουργός παρουσιάζεται έπειτα από πολλές εκθέσεις στην επαρχία, στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό , που τόσοι λίγοι ζωγράφοι μας δείχνουν το πνεύμα της ελληνικής πατρίδας.

Βάσος Κουντουρίδης - Κριτικός Τέχνης

Ο Χαράλαμπος Στέφος καταλήγει σταδιακά στα πιο πρόσφατα έργα του σε μια έκφραση με προσωπικό ύφος, γεμάτο φως ελληνικό και με χρώματα καθαρά και φωτεινά που μυρίζουν ύπαιθρο και δίνουν ζωντάνια στα φτωχικά αγροτόσπιτα και στις συνθέσεις του με αγροτικά αντικείμενα. Η αναπτυχθείσα εν τω μεταξύ πείρα εκ της επιλύσεως τεχνικών και αισθητικών προβλημάτων τον απομάκρυνε από τον κάποιο πρωτογονισμό που έφεραν τα πρώτα του έργα και τον οδήγησε σ’ ένα σωστό εμπρεσιονισμό με μία ωραία τοποθέτηση της πινελιάς του. Και είμαι βέβαιος ότι μας επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον.

Βάγιας Παναγιωτόπουλος - Κριτικός τέχνης

Ο κ. Στέφος αναβιώνει με το έργο του την αρρενωπή γοητεία της Ρουμελιώτικης φύσης με μία αναφορά άμεση στις αιχμηρές κόγχες και τα κακοτράχαλα βουνά της. Η τεχνική του είναι οικεία, η ενδεδειγμένη, η λυσιτελής για τα θέματα του.

Πρωτόγονη στις λιτές της τεκμηριώσεις διατηρεί τη δραστηριότητά της. Η ενστικτώδης και υποσυνείδητη προσπέλαση της συνιστά τη ζωγραφική του αρετή.

Μίλτης Παρασκευαίδης - Κριτικός τέχνης

Ο Στέφος παρακολουθεί σε ένα μόνο χρωματικό τόνο τη ζωή του αγροτικού του περιβάλλοντος αλλά κατορθώνει να εκφράζεται σε διάφορες κλίμακες με πρωτότυπες επινοήσεις διατύπωσης της μορφής των θεμάτων του, αποδίδοντας με συγκινητικό λυρισμό τις ιδιόρρυθμες καλλιτεχνικές δημιουργίες του.

Κώστας Μοσκαχλαιδής - Φιλόλογος / Ζωγράφος

Η τέχνη του μ’ αρέσει πάρα πολύ για την απλότητα και την ειλικρίνειά του. Ο Μπάμπης, έχει τυλίξει με το μαγικό πέπλο της τέχνης τα πιο απλά και ασήμαντα πράγματα.

Δρόσος Κραβαρτόγιαννος - Φαρμακοποιός / Εκδότης

Η παράθεση συμπληρωματικών χρωμάτων δεν δημιουργεί σκληρότητες. Η επιφάνεια πάλλεται με τη χρησιμοποίηση κοκίδων, το δε έντονο περίγραμμα (κοντούρα), έχει σαν συνέπεια τη διατήρηση της επιπεδομορφίας.

Τώνης Τσιρμπίνος - Κριτικός Τέχνης

Έκπληξη, η παραδοσιακή δουλειά του ζωγράφου Χ. Στέφου. Σταθερά δεμένος με την κλασική τεχνοτροπία (δημιουργικές, έντονα διακρινόμενες επιδράσεις από τα έργα του Van Gogh), αλλά πόση εκφραστική δύναμη στο σχέδιο και πόσες ευαισθησίες στα φωτεινά του χρώματα! Έτσι – άσχετα της προσωπικής μας θέσεως απέναντι στην παραδοσιακή ζωγραφική- δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ένα πολύ δυνατό ζωγράφο, που ξεπερνάει τη φωτογραφική απεικόνιση της παλαιάς τεχνοτροπίας και δίνει αίσθημα και δημιουργικό πάθος στα έργα του.

Πάνος Ι. Βασιλείου - Συγγραφέας / Εκδότης

«…Οπωσδήποτε τα έργα του Στέφου αποδείχνουν ότι είναι προϊόντα ενός ώριμου και αξιόλογου ταλέντου και ότι ο καλλιτέχνης μας διακρίνεται για μια πολύ ευαίσθητη όραση, που με την τεχνοτροπία του έφτασε σε χρωματικά αποτελέσματα και σε συνθέσεις μορφών που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό φιλότεχνο».

Σταύρος Σπύρογλου - Δημοσιογράφος / Κριτικός

Ο Στέφος είναι ένας ταλαντούχος ζωγράφος με εντελώς ξεχωριστό, προσωπικό εκφραστικό τρόπο στη δουλειά του. Ο ζωγράφος των ποιμενικών θεμάτων με το δομημένο σχέδιο, τα φωτεινά χρώματα και τις πλαστικές λύσεις στα έργα του. Οι πίνακές του «Αγροτόσπιτο» , «λιομάζωμα», «Ξωκκλήσι» και «Αγροτικά Σκεύη», αποδοσμένα σ’ εμπνευσμένες γοητευτικές συνθέσεις εξωτερικεύουν με ευαισθησία , εκφραστικότητα, λυρισμό και ποιητική διάθεση τις βιωμένες εντυπώσεις του από τη ζωή της υπαίθρου της Ρούμελης. Γενικά, τα έργα του Στέφου εκφράζουν με ειλικρίνεια, λιτότητα και ατμοσφαιρική διαύγεια την ηρεμία και μεταδίδουν ευφρόσυνες συγκινήσεις.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΕΦΟΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ